Online TrucjesDe Drie Dobbelstenen,

Effect: de goochelaar schrijft op voorhand op een papiertje een getal op. De toeschouwers mogen met drie dobbelstenen gooien. Wat blijkt? Op voorhand voorspelde de goochelaar precies welk getal er werd bekomen!

Werking: voor deze truc heb je drie dobbelstenen nodig.

- schrijf op een papiertje het getal 18. Dit is je voorspelling. Vouw het papiertje op en leg het duidelijk zichtbaar op tafel.

- laat een toeschouwer de drie dobbelstenen gooien, laat hem daarna de drie getallen op de dobbelstenen opschrijven van groot naar klein. Stel dat dit bijvoorbeeld 6, 2 en 3 is. Er wordt dus 632 opgeschreven.

Opgelet: de getallen moeten drie verschillende getallen zijn. Indien er twee dezelfde getallen bij zijn, moet één van de dobbelstenen opnieuw gegooid worden.

- vervolgens vraag je de toeschouwer van dit getal het omgekeerde getal af te trekken. In dit voorbeeld wordt dat dus 632-236=396.

-als laatste stap laat je de toeschouwer de drie getallen in dit resultaat optellen. Wat blijkt? De som hiervan is 18. Dit is voor elke mogelijke combinatie van drie getallen telkens zo.

- je kan nu de voorspelling die op tafel ligt triomfantelijk openen, en aan iedereen laten zien dat je op voorhand al wist hoe de dobbelstenen gingen gegooid worden.Muntje Voorspellen,
Effect: een zak met een tiental munten wordt getoond aan het publiek. Aan het publiek wordt gevraagd de munten in de zak te onderzoeken om te zien dat er op elke munt een andere datum staat. Vervolgens draait de goochelaar zich om en vraagt hij iemand uit het publiek één muntje uit te kiezen en naar de datum te kijken. Als hij dit gedaan heeft mag hij het muntje doorgeven aan de andere toeschouwers, zodat ook zij kunnen zien welk jaartal er op het muntje vermeld is. Daarna wordt het muntje terug in de zak gelegd en draait de goochelaar zich om.

Met de ogen gesloten en in diepe concentratie gaat de goochelaar met zijn hand in de zak… en vindt de gekozen munt terug!

Werking: je hebt voor deze truc een zak nodig en een tiental muntjes. Muntstukken van 50 cent zijn ideaal.


In feite is dit een heel eenvoudige truc om te doen. Wanneer de verschillende toeschouwers de munt doorgeven zal deze munt opwarmen. Het enige wat je als goochelaar dus moet doen is je hand in de zak steken en voelen welke munt er warmer is dan de andere munten. Als je echt zeker wil zijn dat je het verschil voelt kan je de muntjes 5 minuten voor je voorstelling in de koelkast leggen. Wanneer je ze er terug uit neemt zullen ze een stuk frisser zijn en zal het gemakkelijker zijn om het verschil tussen de warme en koude munt te voelen.

Opnieuw is de show die je bij deze truc verkoopt van het grootste belang. Weef er een leuk verhaal rond over jij die in het Verre Oosten een techniek geleerd hebt om de gedachten van de mensen aan te voelen, bijvoorbeeld. De truc wordt dan veel indrukwekkender dan wanneer je gewoon vertelt dat je de munt gaat raden.


Onbreekbare Lucifer,
Effect: de goochelaar toont een doosje lucifers en laat de toeschouwers er eentje uit kiezen. Het is belangrijk dat de toeschouwer de keuze weloverwogen maakt. De goochelaar gaat immers iets spectaculair doen met deze lucifer: hij legt de lucifer op een zakdoek en vouwt de zakdoek toe. De toeschouwer voelt doorheen de zakdoek dat de lucifer er wel degelijk in zit.

Dan neemt de goochelaar de toegevouwen zakdoek en kraakt doorheen de zakdoek de lucifer in twee. Alle toeschouwers horen duidelijk het gekraak, de lucifer kan niet meer heel zijn…

Maar toch! Na een magisch gebaar over de zakdoek vouwt de goochelaar deze weer open, en wat blijkt… de lucifer is terug heel!

Werking: voor deze truc heb je een zakdoek nodig die niet doorzichtig is en die een gestikte zoom heeft langs de zijkant. Je hebt ook een doosje lucifers nodig, waar je er vooraf reeds eentje uit haalt.

In één van de hoeken van de zakdoek schuif je de lucifer nu stiekem in de zoom.

Eénmaal deze lucifer in de zoom zit, zal niemand hem kunnen zien zitten. Dit is de enige voorbereiding die nodig is, je ben nu klaar om met de truc te starten!

Laat de toeschouwers één lucifer kiezen uit het doosje. Leg er de nadruk op hoeveel keuze er wel is, en dat het belangrijk is dat de toeschouwer een goede lucifer kiest. Wanneer dat gebeurd is plaats je de gekozen lucifer in het midden van de zakdoek, en vouw de zakdoek op. Dat doe je als volgt: eerst breng je de hoek met de lucifer in de zoom net iets over het midden van de zakdoek zoals in de figuur. Daarna neem je de tegenovergestelde hoek vast (als je de ongevouwen zakdoek beschouwt, de hoek diagonaal tegenover de hoek met de lucifer in de zoom). Deze hoek leg je iets boven het midden. Vervolgens leg je de twee andere hoeken op het midden.

Het is nu van belang om NIET het midden van de zakdoek vast te nemen, daar zit immers de losse lucifer. De lucifer in de zoom ligt iets naast het midden, deze neem je vast. Je kan nu een toeschouwer laten voelen dat je de lucifer vasthebt. Daarna breek je de lucifer. Let wel op dat je niet alletwee de lucifers doorheen de zakdoek vasthebt, anders zal je ze alletwee breken…

Tenslotte maak je een magisch gebaar over de zakdoek, en is de lucifer op magische wijze terug hersteld! De zakdoek leg je achteloos aan de kant, niemand zal daar nog oog voor hebben. Het is immers de lucifer die de toeschouwers interesseert. Hoe kan die immers hersteld zijn? Toverkunsten? Jij weet nu wel beter…
© Hans Klik